Waterontharders: Wat is een waterontharder en hoe werken ze?

In veel huishoudens is hard water een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot verschillende ongemakken, zoals kalkaanslag op kranen en apparaten, en een verminderde werking van zeep en wasmiddelen. Gelukkig biedt een waterontharder de perfecte oplossing. In deze blog duiken we diep in de wereld van waterontharders: wat ze zijn, hoe ze werken en waarom u zou moeten overwegen er een in uw huis te installeren.

Wat is een waterontharder? De complete uitleg

Heeft u last van kalkaanslag op kranen, douchekoppen of huishoudelijke apparaten? Dit kan een teken zijn van hard water in uw woning. Gelukkig is er een oplossing: een waterontharder. Maar wat is een waterontharder precies, hoe werkt het en waarom zou u er een nodig hebben? In deze blog leggen we het allemaal uit en laten we u de voordelen zien van zacht water in uw huis.

Wat is hard water?

Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Hoewel deze mineralen niet schadelijk zijn voor uw gezondheid, kunnen ze wel verschillende problemen veroorzaken in uw huishouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kalkaanslag op kranen, tegels en douches

  • Minder efficiëntie van huishoudelijke apparaten, zoals boilers, wasmachines en vaatwassers

  • Hogere energiekosten, doordat apparaten harder moeten werken om op te warmen

  • Droge huid en dof haar, veroorzaakt door achterblijvende zeepresten

Wat is een waterontharder en hoe werkt het?

Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water door de calcium- en magnesiumionen te verwijderen die verantwoordelijk zijn voor kalkaanslag. Het meest gangbare type waterontharder maakt gebruik van een proces dat ionenuitwisseling heet.

In dit proces worden calcium- en magnesiumionen in het water vervangen door natriumionen. Hierdoor voorkomt u dat deze mineralen zich kunnen ophopen en kalkafzetting veroorzaken.

Zo werkt het proces:

  1. Ingang van het water: Het harde water stroomt door de ontharder, waar het in contact komt met speciale harskorrels die geladen zijn met natriumionen.

  2. Ionenuitwisseling: De harskorrels binden de calcium- en magnesiumionen uit het water en vervangen ze door natriumionen.

  3. Uitgang van zacht water: Het ontharde water stroomt vervolgens uw leidingen in, zonder de mineralen die normaal kalkaanslag zouden veroorzaken.

Waarom zou u een waterontharder moeten gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom een waterontharder een goede investering is, vooral als u in een gebied met hard water woont:

  1. Bescherming van uw apparaten
    Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat apparaten zoals vaatwassers, boilers en wasmachines minder efficiënt werken of zelfs sneller kapot gaan. Een waterontharder beschermt uw apparaten, waardoor ze langer meegaan en optimaal blijven presteren.

  2. Minder schoonmaakwerk
    Kalkaanslag op oppervlakken zoals tegels en kranen is lastig te verwijderen en vereist vaak agressieve schoonmaakmiddelen. Met een waterontharder voorkomt u deze aanslag, waardoor u minder tijd hoeft te besteden aan schoonmaken.

  3. Lagere energiekosten
    Kalkafzetting op verwarmingssystemen en apparaten zorgt ervoor dat ze meer energie verbruiken om water op te warmen. Door zacht water te gebruiken, blijven deze systemen vrij van kalk en verbruiken ze minder energie, wat uw energierekening verlaagt.

  4. Zachter haar en huid
    Hard water laat vaak zeepresten achter op uw huid en in uw haar, wat kan leiden tot een droge huid en dof haar. Zacht water zorgt ervoor dat zeep gemakkelijker afspoelt, waardoor uw huid zachter aanvoelt en uw haar glanzender wordt.

Welke soorten waterontharders zijn er?

Zoutgebaseerde waterontharders

Dit is het meest gebruikelijke type waterontharder. Een zoutgebaseerde waterontharder verwijdert calcium- en magnesiumionen uit het water via een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd, waarbij deze mineralen worden vervangen door natriumionen. Dit voorkomt kalkaanslag en zorgt voor 100% kalkvrij water.

Magnetische waterontharder

Magnetische waterontharders worden vaak gepromoot als een milieuvriendelijke en onderhoudsarme oplossing voor het probleem van hard water. Ze werken door een magnetisch veld te creëren dat de eigenschappen van calcium- en magnesiumionen zou moeten veranderen, zodat deze zich minder snel als kalkaanslag afzetten. Veel wetenschappelijke studies en onderzoeken tonen aan dat magnetische waterontharders niet consistent werken. Terwijl sommige gebruikers positieve ervaringen melden, hebben gecontroleerde studies vaak geen significant verschil gevonden in de vermindering van kalkaanslag wanneer magnetische waterontharders worden gebruikt. Dit gebrek aan betrouwbaar bewijs maakt het moeilijk om de effectiviteit van deze apparaten te garanderen.

Waterontharders zonder zout

In tegenstelling tot de ionenwisselaars, voegen zoutloze waterontharders geen natrium toe aan het water. In plaats daarvan veranderen ze de chemische structuur van de mineralen, zodat deze zich niet kunnen afzetten als kalkaanslag. Hoewel ze niet volledig kalkvrij water leveren, verminderen ze wel aanzienlijk de nadelige effecten van hard water. Maar zijn vaak duurder in onderhoud.

Waarom is een waterontharder belangrijk voor uw huishouden?

Als u in een gebied met hard water woont, zult u waarschijnlijk merken dat kalkaanslag uw sanitair, keuken en huishoudelijke apparaten beïnvloedt. Een waterontharder kan dit probleem effectief aanpakken en biedt voordelen op zowel korte als lange termijn, zoals:

  • Langere levensduur van apparaten

  • Minder schoonmaakwerk en onderhoud

  • Lagere energiekosten

  • Een zachtere huid en gezonder haar

Veelgestelde vragen

Ja, water uit een waterontharder is over het algemeen veilig om te drinken, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten waarmee u rekening moet houden, afhankelijk van het type waterontharder dat u gebruikt.

Zoutgebaseerde ontharders moeten regelmatig worden bijgevuld met zout, meestal om de paar maanden. Het onderhoud hangt af van het type waterontharder en uw waterverbruik.

Ja, een waterontharder zorgt ervoor dat apparaten zoals boilers en wasmachines efficiënter werken doordat ze niet worden belemmerd door kalkaanslag. Dit kan leiden tot een besparing op uw energiekosten.

Conclusie: Is een waterontharder de investering waard?

Een waterontharder biedt veel voordelen voor zowel uw huishouden als uw gezondheid. Het beschermt uw apparaten, verlaagt uw energierekening en verbetert het comfort van uw dagelijkse routine door zachter water te leveren. Als u woont in een gebied met hard water, kan het installeren van een waterontharder u op de lange termijn veel kosten besparen en het leven aangenamer maken.

Bent u klaar om te profiteren van de voordelen van zacht water? Overweeg dan de aanschaf van een waterontharder voor uw huis!

Meer informatie of vragen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met onze klantenservice!

Offerte aanvragen → Neem contact op →